fredag 12 juni 2009

Min andra blogg

Kolla gärna in min andra blogg med bilder och texter på:
http://stephansdotter.wordpress.com/

onsdag 3 juni 2009

Lämna Stockholm i helgen 5/6-7/6

På 11 mils avstånd och en timme med tåg från Stockholm hittar du Eskilstuna. En ganska fin stad som utnyttjar sin å i stadsbilden. Här finns en hel del shopping, men den slår knappast Stockholm. Så varför kommer jag nu att säga att det inte finns någon anledning att stanna kvar i Stockholm i helgen, utan lämna den kungliga huvudstaden, göra som kungen och besöka Eskilstuna.
Ja, därför att Eskilstuna firar 350 år. Och? Tänker du. Det ska jag förklara.

FREDAG 5/6

Strömsholmen
19.00 RIX FM Festival med Alcazar, Janet, Kim,
Sarah Dawn Finer, Star Pilots, Ragdollz, BWO,
Ramsells och Lili & Susie
23.00 Agnes

Rothoffsparken
16.00 Kristina Westin
17.30 Den Flygande Bokrullen
19.30 John ME
21.30 Adiam Dymott
23.00 Yvonne

Rademachersmedjorna
10.00 Världsmiljödagen
10.00 Barnens miljöbod
10.30 Johanna Westman och kökskvartetten
12.00 Invigning med Jimmy Jansson
14.00 Le – en lite roligare föreställning
18.00 Eskilstuna kommuns miljöpris
och folkhälsopris
18.30 Calle Real
20.30 Mikael Wiehe
22.30 Dundertåget

Fristadstorget
13.00 Livgardets dragonmusikkår
18.00 Ungdomsfestival
18.30 Vulture
19.30 Embers Arise
20.30 Astral Carnival
21.30 Endless Circulation
23.00 Pain of Salvation

LÖRDAG 6/6

Strömsholmen
11.00 Ångslupen Gerda och Ångbåtsmöte
14.00 Walter Kurtssons Jubileumsshow
16.30 Fredrik Lindström
18.00 Fatboy
20.00 VM-kval Sverige-Danmark
22.30 Timbuktu & Damn!

Rothoffsparken
14.00 Cirkus Cirkör
19.30 Sator
21.30 Le Mans
23.00 Tiger Lou

Rademachersmedjorna
16.00 Djangofestival
16.00 Hot Fingertips Quartet
16.45 Adrian Vandenberg
17.00 Swing Club
18.00 Swing Magnifique
19.00 Gustav Lundgren Trio
20.00 Crazy Rhythm
21.00 Martin Taylor & Andreas Öberg
22.00 Robin Nolan Trio & Nomy Rosenberg
23.00 Jam-session

Fristadstorget
08.00 Flagghissning och tal av Kommunfullmäktiges
ordförande Jonny Lundgren
11.00 Nationaldagsfirande med Kungaparet
17.00 Ungdomsfestival
18.00 Hiphop - Jonis & Ante, Ghettoänglar,
Änglalik feat. Denci & NME
19.00 Punk/Pop/Rock - Elevator Abuse,
2Wasted, Euphoric
20.30 Alternativt - Agnes Mercedes
21.00 Hiphop - Golden Army, Robie & Tedi, Deeply
23.00 Ison & Fille

Munktellstaden
10.00 Paradgata Munktellmuseet
15.00 Ei saa peittää - Får ej övertäckas
22.00 Anna Järvinen
00.30 Jimi Tenor & Kabu Kabu

Stadsparken
14.00 Upplev Vikingatiden
Formverk
13.00 Avtryck - 31 samtida Eskilstunakonstnärer
Elimkyrkan
21.00 Musik i sommarnatten med Mikael Samuelson

SÖNDAG 7/6

Strömsholmen
13.00 Gränslös Musik
13.30 Ångslupen Gerda och Ångbåtsmöte
16.00 Carolina Wallin Pérez
17.30 Wildfire Willie & The Ramblers
20.00 Eldkvarn
22.30 Anna Ternheim

Rothoffsparken
14.00 Cirkus Cirkör
18.00 Jojje Wadenius
19.30 Adam Heldring
21.00 Titiyo
23.15 The Mobile Homes

Och mycket mer...DÄRFÖR.
Välkomna!

torsdag 28 maj 2009

Det spännande livet för en tillfällig hemmafru

Onsdag-fredag är jag hemmafru/hemarbetande. Då är det viktigt att se spänning i de små vardagliga detaljerna.
Idag strosade jag som vanligt i min egen lilla värld på Eskilstunas gator, när jag med rynkad panna får se en inte helt främmande person. Ja, där står hon, en av mina gamla bästa vänner från mellanstadiet. I två hela år har vi bott i samma lilla stad och aldrig sett varandra. Jag sneglar på hennes mage och överväger om jag ska fråga om hon har en bulle i ugnen. Tänk om hon bara ätit för många bullar? Hon ser nog mina blickar och berättar att hon ska ha barn i september.
Jag pustar ut och gratulerar. Jag får även veta att hon är förlovad, blivit med hund och alldeles snart med hus. Det känns som vi nu är ännu fler världar isär än vi var när vi "växte ifrån varandra" som man brukar kalla det. Ändå känner jag för första gången sedan mellanstadiet och lite av högstadiet att vi för första gången faktiskt pratar med varandra, inte bara råkar stå på samma ställe och yttra saker som "vi måste ses någon gång" samtidigt som vi båda tänker på något annat. Jag träffar en person jag faktiskt vill ta en fika med inom en snarare framtid, wow!

Min andra spännande upplevelse är att jag bjuds på fika av en av mina manliga och goa vänner. Italiensk glass och kaffe i solen.

Min tredje spännande upplevelse är när jag lyckas stänga av dammsugaren utan att dra ut sladden!

Ikväll ska jag på möte på skatteverket och lära mig om moms. De spännande händelserna har med andra ord bara börjat!

måndag 25 maj 2009

De Tre Musketörerna


De tre musketörerna på Stadsteatern. Jag har sett ett hundratal pjäser, med varierande kvalité, men den här föreställningen hade allt man kunde önska. Kan någon ha gått därifrån besviken? Den bästa spoof på musik, artister, filmen och livet jag sett! Halvnakna tjejer, helnakna killar, otroligt skickliga musiker, långt hår, hårdrock, fantastiska kostymer, slagkraftiga skämt, snygg styling och ett jävla drag. Skulle kunna go on and on. Men säger bara KING!

Bild DN.se

lördag 23 maj 2009

RIGA-Wuhu...?

Varje båtresa resulterar i samma beslut, aldrig mer en kryssning. Men som "aldrig mer sprit" vid en kraftig bakfylla glömmer man lätt. Det blir en sista minuten till Riga. Kanske blir det trevligt denna gång? Javisst, om man gillar att vänta på sin middag en timme och sedan serveras en överkokt pasta med lite tomatsås för två och sedan tvingas betala över 300 kr trots protester. Absolut om man kan välja att äta en yoghurt eller en frukt till middag istället om man är vegeterian. Däremot om man äter kött så kan man istället välja en pizzaslice med all möjlig skit på för 50 spänn. "Vad kan man ha på pizza? Äh vafan, vi slänger på allt vi har. Hittade nåt rött på golvet, slänger på det också så får den lite färg."

Däremot var det underbart tätt regn när vi kom fram till Riga. Jag hade ett mål, en promenad till en butik som låg en ganska bra bit från gamla staden. När vi kom dit syntes inte ett spår av butiken, eller någon att fråga. Däremot så fick vi en uppfriskande dusch av en bil som gasade förbi igenom ett djupt vattendike. Skönt, ahhh. På hemvägen däremot fick vi vänta på varsin drink i minst 15 minuter, men en underhållande unge dansar vilt på golvet. Mamman har förmodligen nattsällskap att tänka på då hennes frånvaro lyser upp den lille pojkens entusiastiska deltagande i allt som händer på scenen. När han håller på att bli nersparkad av en av showdansarna är mamman upptagen med att själv dansa. Självklart måste hennes sexiga dans gå före, ingen vill ju sova ensam.
Men vi kommer i alla fall tillbaka till Stockholm, trots att jag vaknar mitt i natten till låten "My heart will go on" från filmen Titanic. Vi sjönk ej, men det ser Stockholm ut att göra i regnskurarna.
På det hela en ganska hygglig kryssning alltså. Jag är ju ändå svensk. Klaga är livet. Och Riga var ju faktiskt ganska vackert på sina håll...jodå.

Nästa resa blir efter överenskommelse INTE en kryssning med en flytande intelligensbefriad efterfestsugen fylleskuta. Nöjeskryssningar utan destination är skamlösa miljöbovar. Kryssningar med en destination är dock inte ens värda att göra för att försöka inbilla sig att man miljökompenserar en flygresa. Jag stannar hellre hemma och förbannar östersjöns bottendöd och tar tåget till en trevlig svensk stad i sommar...okej, jag kommer ta båten till Gotland. Och ja, jag kommer åka ut med föräldrarnas båt. Men skillnaden är natt och dag. Finlandsbåtarna är den bäcksvarta fyllenatten med black outs och spyor. Föräldrarnas båt är den svala vinden en vacker sommardag.

Henrik Schyffert, 90-talet

"Utanför", en film om en blind tjeckoslovakisk pojke, som ändå har ett hyfsat liv. DET var det bästa på tv 1977. Om än lite för ung för att minnas tv 1977, eftersom att jag föddes 1981, så är nördfaktorn på igenkänningen om det ironiska 90-talet slående.
Jag försöker skärma av den så kallade avdankade komikern med att läsa min otroligt spännande deckare. Men nej, det är bara att ge vika och erkänna, jag är också kvar med ena benet i 80-talet, den andra i 90-talet och en skrämmande liten del i 2000-talet, tack vare mitt guldfiskliknande närminne.

måndag 18 maj 2009

18 maj

Sitter på tåget och känner mig kluven till en del av tekniken idag. Det jag syftar på är alla samtal som inte går att ringa, går att få eller dem som bryts. Täckningen på tåget är så gott som obefintlig så fort man lämnat en station.

Jag lämnar de funderingarna tills nästa gång jag åker.

Idag är det lunch med Passion For Business-redaktionen följt av en lektion i digitalfilm. Ikväll blir det en föreläsning om projektledning. Ännu en dag på Medieinstitutet med en bägare fylld av information som förvandlas till kunskap dagas.

tisdag 12 maj 2009

PFB

Idag kom tidningen jag var med och skapade under Lian ut i butik. Det känns väldigt roligt att ha medverkat med idéer, research, texter och bilder.

Numret innehåller bland annat sömnskolan, humor, politik, beauty, träskotrenden, mingel och mycket annat.


Passion

torsdag 7 maj 2009

Städning a la couture

Sydde, eller snarare modifierade en klänning idag. Mycket tyll, volym, längd, svart och grått.
Jag dammsög i den.
När har man tillfälle att använda balklänningar, "couture", långklänningar och liknande om man inte är superkänd eller supermodell?
Det blev i alla fall rent=)

tisdag 28 april 2009

Christian Siriano

Kommer någon dag att äga ett plagg av Christian Siriano, ni vet han som var liten och "fierce" i Project Runway. Vilken inspirerande konstnär!
Kolla in: http://www.christianvsiriano.com/

torsdag 23 april 2009

SnyggSnålShoppingStockholm

Har du som jag en strikt shoppingbudget? Jag lyckas dock alltid tänja på gränserna för vad jag egentligen har råd med. Jag älskar att omge mig med vackra plagg som andra samlar på konst. Är de riktigt vackra och unika behöver man inte sätta nålen i dem och skapa om. Varför skulle man? Inte skulle man måla om en vacker tavla? Men det finns så mycket att göra av enklare och billigare plagg om man är lite händig. Det gäller att vara kreativ och ta inspiration från allt i sin omgivning.
Dessa tips gäller dig som både vill modifiera second hand-plagg och som hellre köper färdigt.

Mitt första och självklara tips:
Gå in på http://whatsupsthlm.se/shopping/ där du kan hitta märkesutförsäljningar, inspirerande modevisningar och tips på butiker väl värda ett besök. De har även en unik söktjänst där du kan välja vad du är intresserad av, vilken prisklass, vilken stadsdel osv. Helt på dina villkor!
En dag svepte turen över mig. Av mina kollegor på redaktionen hörde jag om en utförsäljningDAY Birger et Mikkelsen, bara några hundra meter ifrån jobbet. Läget på jobbet var lugnt och en liten "promenad" skulle ju inte skada. Som ivriga barn gick vi med hastiga steg mot lokalen på söder. En vacker värld öppnade sig när vi kom in och såg alla vackra kläderna i välskräddade former. Jag vill dra ner på allt jag plockat på mig till en lampa, kudde och en underbar kjol. Det slutade på 800 kr för hela kalaset.
I Eskilstuna kikade jag in på en märkesbutik vid namn EGO när de hade halva reapriset och lyckades fynda en vass Tigerklänning för ringa 300 kr!

Det är mitt andra tips:
Håll ögonen öppna för rea och utförsäljning. Skaffa plagg som håller mer än en säsong. Det finns att hitta trots säsongsutförsäljning.

Mitt tredje tips lyder:
Second hand. I vissas öron något otänkbart och äckligt, i andras himmelriket.
Det finns fräscha märkessecond hand för den kräsne men även fräscha och billiga men hög trendfaktor. Vill man få ut det bästa av second hand-shoppingen på kort tid är söder definitivt platsen att rekommendera.

Tjallamalla- Bondegatan 46 (södermalm)
Lyckades gå in under en rea. Hittade förtjusande och trendiga träskor från Åsa Westlunds märke "Theres goes the neighbourhood" för under halva priset. Åsa gör även skor för märket "Scene by Tjallamalla". Träskor är för övrigt vårens och sommarens måste!

Filippa K second hand- Hornsgatan 77 (södermalm)
No need to say more!

Old Touch-Upplandsgatan 43 (Vasastan)
Vackert och unikt från sekelskifte till 60-tal. Damen som äger butiken är otroligt gullig, både bildligt och bokstavligt talat. Leta fram något fint från 40-talet och känn dig unik, trendig och kvinnlig på samma gång!

Fler tips kommer inom kort!

tisdag 21 april 2009

STOR OCH LITEN STADSTEATERN

Med bla Marie Richardsson, Peter Gradiner och Masaki Mochizuki.
Beiget. Män och kvinnor i blond page, beige kjol och kavaj.
En flört mellan dans och teater i denna underliga, roliga, vassa och sorgliga tolkning av Botho Strauss' Stor och Liten.
Föreställningen är det närmaste ett konstverk jag kommit på teater på länge. Nog för att alla pjäser är konstverk i sig. Men nu pratar jag om den sorten man med rynkad panna och hand under hakan biter sig i läppen för att få klarhet i. En pjäs fri för tolkningar och så nära en hallucinogen drog man kan komma, utan färgglada hallucinationer. Snarare en diffus dröm i beige och grått. Insatserna går från trovärdiga till riktigt imponerande och är ganska jämt fördelade i den stora ensamblen. Ens individuella humör styr definitivt upplevelsen av denna föreställning.

IDAG 13.30 MARIATORGETS TUNNELBANA

En något burdus och spritdoftande äldre herre försöker att gå genom spärren samtidigt som mig. Han mummlar fram att han glömt sitt kort och håller i spärren så att jag ej kan gå. En ung man runt 20 år, rakad med vit t-shirt reagerar innan jag hinner blinka. Han ber bestämt mannen att släppa förbi mig. Han gör så då han förmodligen finner den unge mannens stämma aktoritär. Jag försöker dra mitt kort åt mannen för att vara hjälpsam. Den unge mannen säger att det inte går att dra i samma spärr och drar sitt kort åt mannen i en annan spärr. Jag går bara därifrån. Jag går därifrån! Varför tackar jag inte den unga gentlemannen så att han fortsätter med vardaliga hjältedåd? Små saker, en fin tanke, kan göra en tung dag lite lättare att bära på.

onsdag 15 april 2009

FÖRNEDRINGS-TV=15 MINUTER I RAMPLJUSET

Just nu pågår en debatt i TV om just TV.
Jag hävdar att underhållningsprogrammen har en självklar ökning under kristider. Man söker en verklighetsflykt. Vad jag vill sätta mig emot är kvalitén av underhållningen som närmast börjar lika vid något våra tidiga förfäder skulle finna stimulerande. Inte sagt att all TV behöver vara intelligent, långt ifrån. Men ska det vara "dum-TV" ska det ändå hålla en viss kvalité.
Jag tar gärna "förnedrings-TV" i min mun och smakar på uttrycket precis som jag känner för.
15 minuter i rampljuset, gäller både redan kända svenskar och okända för publiken. Offra allt och vinn några människors skratt. Kanske en fin och heroisk tanke i kristider, men på sin egen bekostnad helt och fullt? Kanske man kan lägga lite mer tid och få ett skratt som håller i sig lite längre som resultat?
Allt går inte att översätta till sverige. Amerikanska eller Japanska koncept gör sig inte alltid lika bra här helt enkelt. Bara för att språket är översättningsbart behöver inte humor vara det. Jag tänker närmast på program som "Ett hål i väggen" och "Grillad". Ursprungsidéerna har varit ganska underhållande, men förvandlats till en torr pannkaka i en översättning till svenska tittare. I likhet med en av våra råast ansedda kvinnliga komiker Petra Mede, får hon fint hålla sig bara strax utanför mattkanten samtidigt som amerikanska motsvarigheter som Sarah Silverman pissar okontrollerat åt alla håll. Komikerklubbar som "Raw" skulle kunna räknas till dagishumor med en utsuddad åldersgräns i andra länder. I Sverige är vi, förhållandevis, snälla, för att det överhuvudtaget skall gå. Visst får man skämta om kurder om man är kurd, eller om kvinnor om man är kvinna(som också verkar tillhöra en minoritet i humorvärlden), men hur rått är det att stanna inom tydliga ramar som endast får sippra ut lite åt sidan följt av ett fnitter?
Sverige är inte redo för allt samtidigt som att alla länder inte är redo för Sverige. Ett Sverige som anses så liberalt, men som egentligen är ganska blygt och försiktigt. Ett Sverige som faktiskt är annorlunda från USA även om vi inte alltid vill erkänna det.
Humor är lokalt. När vi kan mötas i humorn känner vi en stark tillhörighet till den kulturen. En underbar utopi, kanske närmare nu än förr. Men humorn är kulturell, vad vi roas av är kulturellt, geografisk...historiskt? Jag längtar efter en dag då alla i hela världen kan skratta åt samma sak, men tills dess stänger jag av TV:n när taffliga försök till översättningar av utländsk förnedringstv görs.

tisdag 14 april 2009

R.I.P


Idag lämnade min farfar den här jorden som vi känner den.

Jag låter min tystnad tala till honom, med värme.

fredag 10 april 2009

Draconian promo

Terminal Function

Bebis

Tranquil

Bitterfitta LIGHT



Om man är tillsammans eller gift med en kändis verkar man per automatik få ett greencard till den delen av skrivandet som syns. Jag talar om bloggar för tv-kanaler eller magasin, krönikor och annat. Inte sagt att det inte finns talangfulla skribenter som har ett kändisskap i ryggen eller vid sin sida. Men jag hoppas att det inte är det enda som krävs och att mångas talang inte bara är en slump. När man väl har ett visst kändisskap, kan man dessutom ge ut en bok. Kvalitén spelar mindre roll. Man kan inte alltid skylla på samhället, men man kan inte heller alltid skylla på kända människor.
Jag tycker bloggar är bra för dem som vill uttrycka sig och man får dessutom välja att ignorera människors desperata rop på uppmärksamhet om man så vill.
Jag i egenskap av journalist har en inneboende rädsla av att själva yrket suddas ut. Och andra sidan finns det flera positiva sidor av att skrivandet utvecklas. Men jag efterfrågar fortfarande en gnutta högre kvalité på vissa större bloggar. Speciellt dem som tidningar väljer att använda sig av. Ibland räcker det dessutom att man är arg, jävligt arg, rent utav en riktig bitterfitta(eller bitterkuk?), för att få ta plats, vare sig man har något klokt att säga eller inte. Oerhört skönt att både ungdomar och kvinnor får ta till orda, får synas och höras. Men jag skulle gärna vilja att hjärnan användes eller i alla fall det sunda förnuftet, när man äntligen får en plats att göra sig hörd. Jag respekterar dock att man använder bloggar för att skriva av sig. Jag vill bara förtydliga att detta handlar om de större bloggarna.
Jag är bara ganska arg, på dålig kvalité, på orättvisor, brist på jämställdhet och liknande. Jag använder dessutom ingen av mina offentligare vänner som en språngbräda, därför får jag skylla mig själv. Men jag brinner, fan vad jag brinner för det jag gör!

Träskor: Vårens och sommarens mode-måste!


Ja, det finns faktiskt bara ett enda modemåste i vår och sommar, det är träskor! Visst kommer pastelliga färger, tunna material, denim, blommigt och annat att synas mycket. Men vill du skapa en unik känsla som passar lika bra i stan som på landet ska du satsa på träskor. Om dina tankar förs till ett par tråkiga svarta lågskor som gör ont på fötterna skall jag hjälpa dig in på rätt spår. Nu finns det en uppsjö av olika modeller, kvinnliga, rockiga, robusta, romantiska, you name it!
Kolla in märken som Swedish Hasbeens, Åsa Westlund (There goes the neighbourhood) och Calou. Billigare varianter finns bland annat hos Mohedatoffeln. I förra veckan var jag och gjorde en intervju med grundarna av märket Swedish Hasbeens och fick prova ett par. Hade jag varit kristen skulle jag trott att Gud ämnat de skorna att pryda alla kvinnors fötter. De var otroligt sköna och vackra. Åsa Westlund har i sin tur unika skor med handmålade Kurbits, vad passar bättre till vårens hippie eller etnostil?
Mer lantliga och söta är Calous skor. Håll utkik efter min artikel om träskor i nästa nummer av tidningen Passion for Business!
För mer information och inspiration:
www.swedishhasbeens.com, www.calou.se, www.asawestlund.com
Billigare variant finns hos bland annat www.ellos.se

Vill du ha den äkta varan, sköna, handgjorda skor med hög kvalité och i vissa fall även ekologisk, då är det de dyrare märkena du ska skaffa dig. Det stämmer att man får det man betalar för i det här fallet som ofta med mode. I vissa träskor kan det även se riktigt läckert ut med fina stickade strumpor i. Därför kan skon med fördel även användas på hösten. Men se upp för fukten! Vatten och träskor är inte en lyckad kombination!
Lycka till!

Här är jag, på gott och ont

Jag kommer att straffa mig själv om jag skriver något halvhjärtat, något slarvigt eller stavar fel för mycket. Det här är defenitivt inte den typen av blogg. Den här ska ha en hjärna bakom. Ingen blond tjej med fladdrande ögonfransar sitter på andra sidan och skriver. Jag har rött hår och ett glödande hjärta som rymmer så mycket att skriva om. DET är vad min blogg kommer att handla om. Allt jag brinner för, på gott och på ont.
Välkommna!